WELCOME TO KATERINA APARTMENTS
 

Η Περιοχή

ΝΕΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Μετά την επανάσταση του 1917 ένας βασικός συντελεστής της αναμόρφωσης, ο Σωκράτη Κουγιουμτζόγλου οδήγησε με δική του πρωτοβουλία τους πρόσφυγες από τον Πύργο της Κωνσταντινούπολης στο σημερινό Ν.Πύργο μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το σπίτι του σώζετε μέχρι και σήμερα πάνω από το σημερινό λιμάνι του Πύργου, στον ψηλό βράχο. Ο Νέος Πύργος είχε μια εξαιρετική πορεία εξέλιξης όλα αυτά τα χρόνια με την πρωτιά ανάμεσα στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. 

Τον συναντάμε 7 χλμ. μακριά από την Ιστιαία, κατά μήκος μιας πολύ όμορφης αμμουδερής παραλίας.Σήμερα είναι σχεδόν ενωμένος με την πόλη των Ωρεών, ενώ σημαντική μείωση της κίνησης επέφερε η κατασκευή του νέου εθνικού δρόμου Ιστιαίας - Αιδηψού με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των τουριστών, που διαλέγουν τον Πύργο και τους Ωρεούς για τις θερινές διακοπές τους. 

Λίγο έξω από τον Ν. Πύργου βρίσκεται μια πανέμορφη φυσική πλαζ που ονομάζεται Νησιώτισσα. Σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακρογιαλιά βρίσκεται ένα μικρό νησάκι (βραχονησίδα) με κάποια ερείπια στη κορυφή της. Πρόκειται για ερείπια που μιας εκκλησίας που φτιάχτηκε την περίοδο της φραγκοκρατίας αλλά και για τα ερείπια ενός πύργου που φτιάχτηκε την περίοδο της Οθωμανοκρατίας. 

Μάλιστα έχει βρεθεί και ένας τάφος της μεσαιωνικής περιόδου που φαίνεται να έχει σχέση με ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, σύμφωνα με κάποιο κείμενο του βυζαντινού Μεγάλου Εκκλησιάρχη Σιλβέστρου, που κατέφτασε στους Ωρεούς μετά τι σύνοδο Φερράρας Φλωρεντίας όπου είχε λάβει μέρος το ( 1438- 1439). 

 Η ιστορία αναφέρει ότι όταν η Κωνσταντινούπολη απειλήθηκε τόσο σοβαρά ώστε να αμφισβητείται η ίδια η ύπαρξη της από τους Οθωμανούς, οι άνθρωποι του Βυζαντίου έψαχναν για συμμάχους. Αυτή η κατάσταση έφερε τον αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγο στα πρόθυρα να <<εξαγοράσει τη βοήθεια >> με την συνένωση δύο εκκλησιών. Για αυτόν το λόγο λοιπόν έγινε και σύνοδος στην Φεράρρα και την Φλωρεντία. 

 Όταν όμως επέστρεφαν από την αποτυχημένη σύνοδο, η αποστολή που αποτελούταν από τον Πατριάρχη Ιωσήφ τον Β’ και τον Αυτοκράτορα μαζί με άλλους 30 επισκόπους, μητροπολίτες και συνοδοί τους, σταμάτησε στο λιμάνι των Ωρεών.Κατά την διάρκεια της συνόδου όμως πέθανε ο πρωτόδικος (δικαστικό αξίωμα) Διάκονος Γεώργιος μετά από σοβαρή μια ασθένεια και θάφτηκε στον λατινικό ναό του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν στη νησίδα που προαναφέραμε. Στον σημερινό Ν. Πύργο σήμερα θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, καθώς και πολλές ενοικιαζόμενες γκαρσονιέρες σε προσιτές τιμές για τις δυνατότητες του Έλληνα. Θα βρείτε επίσης πολλές ψαροταβέρνες, ψησταριές, ουζερί και πιτσαρίες ,ακόμα και κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική. Εμείς πάντως προτείνουμε το λιμάνι του χωριού, όπου βγαίνουν τα ψαράδικα με τη ψαριά τους τη νύχτα και μπορείτε να απολαύσετε το φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια ή να το αγοράσετε από τον ψαρά.